A tak na marginesie, czy gdziekolwiek i kiedykolwiek coś się dzieje (w sensie zgromadzeń, protestów, itp.) to od razu na miejscu muszą się pseudokibice pojawiać?
Przecież według PiS to są prawdziwi patrioci więc walczą o Polskę.
Górnicy powinni jeszcze wchłonąć tą ,masę krytyczną, z PGR którzy po transformacji do dziś siedzą na 4 literach i wołają KOMUNO WRÓĆ! ,bo nie potrafią się przystosować . Róznica jest taka ,że PGR-y zlikwidowali i zostało bardzo dużo ludzi bez pracy i ich rodziny . A na Śląsku ukazuje się ten sam schemat , tyle że sztucznie zagłuszany protestami . Rozumiem ,ze jest lęk ale to jest nieuchronne .
DJ MŁODY, nie odejmuje gornikom chwaly, pracuja ciezko, ale kurde...
Tam potrzebna jest restrukturyzacja, porzadna. Ograniczenie ilosci zwiazkow zawodowych, oganiczenie przywilejow, zwlaszcza ludzi "na gorze" w przenosni i doslownie. My, poki co nic nie robimy, tylko dorzucamy pieniadze do tych stajni augiasza. Pieniadze, za ktore zaplaca raczej ludzie prowadzacy dzialalnosc gospodarcza. Pieniadze, ktorych tak naprawde nie ma.
Poza tym, boli mnie uprzywilejowanie gornikow i argumenty, ktore w wiekszosci podnosza. 70% ludzi straci prace, wiem, to naprawde straszne, ale ludzie, ktorzy pracowali w PGR tez to przeszli. Sporo z nich poradzilo sobie, czesc nie. Gornicy dostaliby odprawy, mozliwosc przekwalifikowania sie. Normalni zainwestowaliby, nienormalni kupili nowe auta i zwyczajnie to przejedli.
Jak padalaby np firma moich rodzicow i 20 osob straciloby prace, nikt nie przekazalby nam kasy na wyjscie z dlugow. Nie byloby litosci. W czym te 20 osob jest inne od gornika? Tez ciezko zapieprzaja i czasem chcielibysmy zaplacic im wiecej, ale ... Po prostu nie mamy za co. Spora czesc z nich, dostaje calkiem przyzwoicie wygladajaca place brutto, ale co z tego, skoro calkiem niezla czesc tych pieniedzy przekazujemy na ZUS i inne daniny? Przez to, o smieszne grosze przekraczaja np progi stypendialne i nie dostaja nic.
Przez takie zagrywki, my bedziemy ponosic wieksze koszta, bo pieniadz nie rosnie na drzewie, a ludzie "z zewnatrz" z coraz wieksza niechecia beda odnosic sie do gornictwa. I nie bedziemy zatrudniac na wymarzonych przez wielu etatach, bo nie bedzie nas na to stac.
Tak dlugo, jak bedzie utrzymowany obecny status quo, tak dlugo panowac tam bedzie syf, kila i mogila. Potrzebni sa tam dobrzy zarzadcy, ktorzy nie beda bali sie podjac niepopularnych decyzji. Ile zwiazkow zawodowych dziala w kopalniach? Ile etatow przez to jest "zamrozonych" i jak duzo to kosztuje? Po co?
Postaw sie na naszym miejscu i zrozum, ze wiekszosc z nas, ktorzy krytykuja, tez ciezko pracuje. Pracuje i nie idzie do Warszawy, palic opon, bo nie starcza mu na ZUS w tym miesiacu, albo kontrola US nadmiernie sie przedluza, albo kontrahent nie zaplacil faktury i przez to nie ma za co zaplacic pracownikom i oddac adekwatnej daniny panstwu.
Nie bronie tutaj górników czy miasta w którym mieszkam od dzieciństwa
Nie potrafię zrozumieć czemu władza rozdupca Nasz piekny kraj
Sam jezdze po kraju od ponad 23 lat i widze te ruiny które jeszcze pozostały
Mamy wspanialy kraj a wszystko zaczyna byc rozpiepszone w mak do czego to doprowadzi
Sam mam juz którąś prace z koleji bo zawsze jakas tzw prywatyzacja wykup przez wiekszego itp
niestety te przekrety rzadowe doprowadzaja mnie do ...
pozdrawiam Adam Octavia 2 - Tour II - Kosiarka Spontany Katowickie
Mickul no wiesz wypowiadam sie bo czesc rodziny pracowalo na Kwk Brzeszcze,Czeczot,Piast,Ziemowit,a reszta znajomych w Libiazu ,Myslowicach czy tez w Czechowicach..aa dla jasnosci pochodze z ok Oswiecimia..
Jak sie widzi takie rzeczy to noz sie w kieszeni otwiera....
Skurwysyny ponad prawem
Naprawde to juz nie spiskowa teoria dziejow ale po prostu obserwacja ostatniego 25 lecia...
Nagadano ze wszystko co komunistyczne jest be i trzeba zniszczyc.
Nawet jak bylo dobre i dzialalo.
Jak nie chcialo upasc to sie pomagalo a to ustawa a to restrykcjami
A pozniej to samo robil niemiec, holender czy francuz i jakos jemu zysk zaczynało przynosic.
I tak ze wszystkim.
Teraz na gornikach ktos chce dobry deal zrobic....ciekawe kto/co bedzie nastepne. Bo juz tylko lasy zostaly...
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG www.tune-up.pl
rob555, przyjdzie czas na lasy, zapewne zrobi się to przy okazji kolejnej zadymy co by sprawa lasów odbyła się na drugim planie po cichu bez kamer i dziennikarzy...
Odnośnie urzedników, niestety urzędnik może zniszczyć każdą firmę i nikt mu nic nie zrobi, przechodziłem kontrole skarbową i wiem czym to pachnie, moi różni znajomi również przechodzą kontrolę jak nie z vatu to z dochodowego, wystarczy małe niedopatrzenie a nie daj boże jakaś niezaksięgowana złotówka na rachunku bankowym i może byc ciekawie, nadmienię że taki urzednik np może zakwestionować do 40% kosztów firmowych tylko po to aby wyszedł podatek do zapłacenia.
Mało tego, uczciwie prowadząc działalność gosp. płacąc sumiennie podatki, zatrudniając ludzi itp w oczach urzędnika jest się złodziejem i kombinatorem i jak by człowiek się nie starał to jedno potknięcie i cie nie ma...
ech i tak cały ten "strajk" był ustawiony wcześniej i dogadany kto co i jak
rząd wyszedł dobrze - dogadaliśmy się chcemy reformować
związki wyszły dobrze - obroniliśmy ludzi miejsca pracy swoje i może wasze
W czasie strajku na Brzeszcze ponoć przyjechały marmurowe schody do dyrekcji za 60k ale kopalnia do likwidacji (no chyba że to już Tauron remontuje :P )
.... i dostali co chcieli, i znowu kiedyś dostaną jak zaczną ryczeć, wystarczy stos opon podpalić....
a z czego ja im mam dać?
teraz mi sie przypomniały te słowa....
Ich hab' kein geld und du hast kein geld
Wer hat den mann mit dem koks bestellt?
Niestety sszystkie zakłady państwowe poddane restrukturyzacji skonczyly marnie. Przyklad stoczni, fabryki autobusów itd ogrom pieniędzy wpakowanych z naszych podatkow i co z tego. .. nikt nawet nierozlicza ludzi odpowiedzialnych za ten caly bałagan ...
Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
"Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest twoim zasranym obowiązkiem."
----------------------------------------------------
Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej chce między innymi uzależnienia wypłaty nagrody rocznej od wyniku finansowego firmy, obniżenia deputatu węglowego czy też utrzymania poziomu wynagrodzeń w 2015 roku na poziomie roku 2014.
górnicy oczywiście mówią stanowczo NIE jak i związki zawodowe.
JSW chcą ciąć koszty ale od razu jest bleeeee
Komentarz